PREZENTARE
GENERALA

Satul Hodoni (Odon, Odogny, Odoign, Hodony) este menţionat în documente începând cu anul 1717.

În anul 1812, familia de baroni Manaszy-Barco dobândeşte proprietatea şi işi ia co-nomenul „de Hodony”. Familia Manaszy-Barco de Hodony este importantă în zona Banatului, având numeroase alte proprietăţi şi membrii ai familiei activi în Parlamentul de la Budapesta.

În anul 1840 se construieşte “curia” (conacul) familiei de baroni, amplasată pe un domeniu care cuprindea numeroase clădiri anexe, parcuri, plantaţii de arbori şi alei. Amplasamentul domeniului, vizibil în hărţi din anii 1860, este identic cu cel de astăzi.

După anul 1874, domeniului trece succesiv în proprietatea altor familii: 1874 arhiducele Ioan deToscana, în 1877 este proprietară Francisca Todesco, în 1879 proprietarii au fost Eross Bela si Gheza, iar de la acestia, in 1888, l-au cumparat Kastory Ioan si Mihai, ultimul ramanand proprietar pentru o perioada mai indelungata.

În timpul celui de-al doilea război mondial domeniul a fost cumpărat de către Toma Surlaş, comerciant din Timişoara.

În anii 60 domeniul este naţionalizat de regimul comunist şi trecut în proprietatea statului. Conacul şi domeniul înconjurător au funcţionat ca şi casă de protocol pentru societatea Comtim.

În anul 2004 este redobândit de proprietarii de drept.